Albert Sangrà reflexiona sobre l’estat de l’educació en línia en l’entrevista realitzada per la UOC R&I

albert-sangra-captura

L’investigador d’Edul@b Albert Sangrà ha estat entrevistat per la UOC R&I (la unitat d’activitat d’investigació, innovació i transferència de la UOC) i ha parlat sobre la seva activitat de recerca a la UOC i sobre diferents qüestions relacionades amb l’educació en línia; com la reputació en l’educació en línia i la implementació de l’e-learning en els diferents nivells d’educació.

A més de membre d’Edul@b, Sangrà és el director acadèmic de la Càtedra Unesco d’Educació i Tecnologia pel Canvi Social i el director del Pla de Doctorats Industrials del Govern de Catalunya. La seva investigació es centra en els usos de la tecnologia en l’àmbit de l’educació, considerant la perspectiva de les polítiques, l’organització, la gestió, el lideratge i el desenvolupament professional, la formació i l’impacte social i econòmic de l’educació en línia, amb especial èmfasi en la qualitat en l’educació en línia.

La reputació de l’educació en línia

En l’entrevista, Sangrà parla de la situació de la reputació de l’educació en línia i del seu interès en mostrar “que hi ha molt bones pràctiques en l’educació en línia i que els resultats que obtenim són equivalents a l’educació cara a cara o fins i tot de vegades millor”. En aquest sentit, l’investigador d’Edul@b no creu en el fet de discutir quin tipus d’educació és millor que l’altre perquè “cadascun s’utilitza per moments, metes i persones concretes”, i per tant, creu que els dos tipus d’educació han de coexistir.

En relació a la reputació de l’educació en línia, Sangrà introdueix el nou projecte coordinat pel grup d’investigació Edul@b i en el qual és l’investigador principal: el projecte europeu CODUR, l’objectiu del qual és crear una dimensió específica per la medició de l’educació en línia mundial i  la seva inclusió en el llistat europeu U-Multirank.

L’educació s’assembla més a una marató que a un sprint

Sangrà també reflexiona sobre l’àmbit de l’educació en línia, i senyala que, en oposició a l’aprenentatge ràpid “necessitem pensar en l’educació com a marató en lloc de com un sprint; i reflexionar, interioritzar i assimilar les qüestions per a posteriorment poder aplicar allò que s’ha après adequadament”. L’investigador d’Edul@b troba més útil aquella investigació que estudia els fonaments de l’educació que aquella que n’estudia els aspectes més volàtils, perquè això permet als investigadors “analitzar els fonaments que no estan canviant tan ràpidament” i observar el panorama des d’una perspectiva més amplia.

Al ser preguntat sobre la pertinença en la inclusió de l’e-learning en altres nivells d’educació més enllà de l’educació superior, Sangrà adverteix que “una cosa és el que la tecnologia ens permet fer i una altra cosa és allò aconsellable; hi ha aspectes filosòfics i ideològics que han de ser considerats, ja que no és una qüestió només d’ensenyament”.

L’ensenyament en l’era digital

Finalment, per un major aprofundiment en l’àmbit de l’educació en línia, Sangrà recomana el llibre Teaching in a Digital Age, escrit al 2015 pel Dr. Tony Bates.

Podeu visualitzar el vídeo de l’entrevista a continuació:

You may also like...