Projecte de Realitat Virtual Liderat per Edulab Presentat al Mobile World Congress 2024

El projecte “Realitat Virtual per a la generació de situacions d’aprenentatge immersives. Una mirada crítica sobre l’entorn construït” liderat pel grup de recerca Edul@b de la Universitat Oberta de Catalunya va ser presentat en el marc de l’acte impulsat per mSchools Changing Education Together 2024 en el marc de la darrera edició del Mobile World Congress, celebrada a Barcelona del 26 al 29 de febrer de 2024.

Aquest projecte és una iniciativa d’innovació digital que té per objecte l’acompanyament dels centres educatius i del professorat en el disseny, desenvolupament i avaluació de projectes immersius intedisciplinaris que, traient partit de la realitat virtual i de la col·laboració en xarxa, contribueixin al desenvolupament d’una mirada crítica sobre l’espai construït, sensible amb les necessitats de les persones i compromesa amb les aspiracions col·lectives de sostenibilitat i equitat. 

L’objectiu és contribuir a la transformació digital dels centres educatius a través de l’acompanyament en el disseny, desenvolupament i avaluació de projectes immersius interdisciplinaris capaços d’incidir en la cultura organizzativa dels centres i en les concepcions establertes de la pràctica pedagògica. Per desenvolupar els projectes immersius cada escola ha rebut material digital, formació per al seu ús i suport en per a la generació de recorreguts immersius 360 que, en darrer terme, s’integraran en un repositori digital compartit amb tots els centres.

El projecte també pretén generar una xarxa de col·laboració entre els centres i entitats culturals per a l’impuls i sostenibilitat de la seva transformació digital. Aquestes entitats participants que impulsen el projecte són Edul@b, Fundació Mies van der Rohe, Fundació Joan Miró, Globus Vermell i Immersium Estudio.

En el marc de la iniciativa mSchools, s’ha presentat un de les set projectes immersius que s’estan portant a terme durant aquest curs 23-24 en centres d’Educació Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, que participen en aquesta iniciativa: “Descobrint Castellet. Situacions d’aprenentatge immersives. Una mirada crítica sobre l’entorn construït” de l’IES Castellet.

Descobrint Castellet és una invitació a explorar i divulgar la història i els elements arquitectònics del conjunt monumental del Castellet de Sant Vicenç, a través de la creació de situacions d’aprenentatge immersives en art i creativitat generades amb càmeres per a l’enregistrament en 360 amb el suport d’Immersium Studio. Els estudiants poden experimentar en entorns virtuals que simulen espais construïts i representar-los amb visió crítica. El projecte, amb el suport de la Fundació Mies van der Rohe i la Fundació Joan Miró, ofereix a l’alumnat l’oportuitat de desenvolupar una reflexió sobre la relació entre l’espai físic, les necessitats de les persones i el disseny de solucions creatives.

El Telenotícies de Televisió de Catalunya es va fer ressò del projecte a través de la següent notícia: Escoles i instituts catalans presenten al Mobile com integren la tecnologia dins les aules

You may also like...