Membres d’Edul@ab desenvolupen un estudi sobre el potencial del concepte d’ecologies d’aprenentatge

En un context postpandèmic, la reflexió sobre la formació del professorat sobre l’ús de les tecnologies digitals s’ha accelerat sense precedents, convertint-se en una peça central de la recerca educativa.

En aquest sentit, s’evidencia la falta de models apropiats per a fer costat als docents en el seu desenvolupament professional. Molts estudis han analitzat les diferents posicions i creences dels docents davant l’ús de les tecnologies amb propòsits educatius i com poden ser de decisives en l’èxit o en el fracàs de la seva implantació en els processos d’ensenyament i aprenentatge a les aules.

Lourdes Guàrdia Ortiz, Marc Romero Carbonell i Juliana Elisa Raffaghel, els tres investigadors del grup Edul@ab han realitzat una recerca sobre les formes més eficaces en què els docents de l’escola primària adquireixen les seves competències digitals a partir de les aportacions de 23 experts.

Mitjançant la metodologia Delphi i amb dues iteracions, s’ha indagat el coneixement expert sobre el problema per a conèixer com es desenvolupa i perfecciona.

Adoptant la lent teòrica de les Ecologies d’Aprenentatge els resultats permeten disposar d’un contrast sobre quins són els components que donen suport a l’aprenentatge professional eficaç respecte a la integració de les TIC, establint les bases per a nous mètodes i enfocaments de desenvolupament professional.

Encara que l’estudi presentat es va dur a terme de manera prèvia a la pandèmia, aquest ofereix una sèrie d’elements  i  reflexions  clau  per a  la  formació  dels  docents  en  l’ús  de  les  TIC,  obrint noves   oportunitats   i  reptes   que   permeten   afrontar  de   forma   més  efectiva   situacions   d’emergència en els centres educatius que passen necessàriament per aquesta necessitat.

Podeu consultar l’article en aquest enllaç: https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/educacion/article/view/25008

You may also like...