El vèrtex pedagògic. Primera sessió del cicle “La transformació digital a l’escola”

El darrer 17 de novembre vam celebrar la primera sessió del cicle “La transformació digital a l’escola”. L’acte fou presentat per la Montse Guitert, professora de la UOC en Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i coordinadora del grup de recerca Edul@ab. Durant la presentació va fer destacar la finalitat del cicle: posar de manifest com la pandèmia ha fet reaccionar les escoles, per tal de poder mantenir la nostra provisió d’educació al nostre alumnat: quines estratègies hem seguit, i què hem descobert que ens hagués calgut per a poder fer-ho millor. Així mateix, explicava com n’hem après de tot plegat de cara a continuar la transformació digital educativa dels nostres centres. Tot això, entenent que aquesta transformació no té a veure només amb la tecnologia, sinó també amb l’organització i la pedagogia, i com la sinergia entre aquests tres vèrtexs, tecnologia, organització i pedagogia, pot generar un triangle virtuós (TOP) que comporti una veritable transformació de l’entorn educatiu escolar.

Seguint la presentació es va explicar el format del cicle, i com la transformació, en l’àmbit educatiu, sempre depèn de factors diversos que són interdependents. En aquest sentit, va destacar que cap dels vèrtexs és independent, perquè està connectat als altres dos. Sense perdre això de vista, va fer èmfasi en com cadascun dels ponents intensifiqui l’aproximació al vèrtex que li correspon.

Un cop presentat el cicle , va plantejar les línies mestres de la sessió “El vèrtex pedagògic” que contempla la reestructuració dels sistemes i els mètodes d’ensenyament i aprenentatge; l’aprofitament i selecció de les metodologies per fer front a la situació tot assolint els objectius establerts; la responsabilitat i protagonisme atribuïts de l’alumnat conseqüentment el rol del professorat, la necessitat de repensar els materials didàctics, les possibilitats de col·laboració amb altres mestres, així com amb les famílies i amb la comunitat educativa en aquest nou escenari; el desenvolupament d’estratègies per mantenir els graus d’interacció i socialització necessaris en situacions de no coincidència en l’espai i molts aspectes més.

Finalitzada la presentació, va donar la paraula a la ponent Montse Jiménez. Docent amb molta experiència, que a més, ha estat directora d’una escola durant molt temps i que actualment es desenvolupa com a directora pedagògica de l’Escola Vedruna-Prats de la Carrera de Palafrugell. Allà compagina tasques de direcció amb tasques de docència a secundària, i forma part de l’equip de formació i innovació de la xarxa de centres Vedruna Catalunya Educació. Durant la presentació va analitzar importants reptes de l’entorn educatiu escolar, per exemple, com contribuir a transformar el fracàs escolar i la desmotivació? Va plantejar els quatre pilars per afrontar el vèrtex pedagògic, centrant-se a explicar el pilar de la maduresa digital i la competència metodològica durant la sessió. Altres temes que va plantejar van girar al voltant de preguntes com: quins reptes hem hagut de resoldre després de la pandèmia? Segons la mateixa Montse Jiménez, Malgrat que la resposta de la comunitat educativa va ser molt bona, potser no tothom estava preparat per una situació d’aquelles característiques.

Per acabar us proposem la reflexió sobre tres cites de la ponent:

“Si volem trencar les barres de l’aula, la tecnologia ens pot ajudar. Però cal tenir present els perills de l’eina. Hem d’ajudar a l’alumne a tenir un esperit crític, de passar d’alumnes consumidors a alumnes creadors de contingut”

“El fet és que estem educant les tres dimensions de l’alumne, i quan treballem amb tecnologia no només ens podem focalitzar en un dels aspectes”

“La tecnologia ha d’anar integrada en el context educatiu, mobilitzant tots els agents educadors i respondre a les necessitats educatives, amb una mirada inclusiva i personalitzada”
Us convidem a veure el vídeo de la primera sessió del cicle, disponible a l’inici d’aquest post.

Us esperem a la propera sessió “El vèrtex tecnològic” el pròxim 1 de desembre! Més informació i registre en aquest enllaç


You may also like...