L’EDEN Research Workshop 2018 finalitza amb una alta participació del grup de recerca Edul@b

El grup de recerca Edul@b ha participat de forma activa en l’EDEN Research Workshop 2018 celebrat del 24 al 26 d’octubre a Barcelona. El congrés, que es celebra bianualment, ha estat coorganitzat pels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya i s’ha centrat, en aquesta ocasió, en l’orientació personalitzada de l’aprenentatge.

Simposi d’estudiants de doctorat

En el marc del workshop ha tingut lloc el “PhD symposium”, un fòrum que ha permès que estudiants de doctorat puguin discutir amb experts del seu àmbit sobre les investigacions que estan portant a terme. La sessió ha comptat amb deu experts i trenta estudiants de doctorat d’universitats de Lituania, Irlanda, Bèlgica, Regne Unit, Itàlia, Suïssa, Croàcia, Colòmbia i Espanya. Les sessions s’han organitzat al voltant de tres eixos temàtics: “Aprenentatge d’idiomes, tecnologia i MOOC”; “Aprenentatge en línia i espectre d’aprenentatge formal-informal”; i “Integració tecnològica  paper dels professors i els aprenents”.

En el simposi han participat com a experts Albert Sangrà, Nati Cabrera, Lourdes Guàrdia, Marcelo Maina, Montse Guitert i han presentat els següents estudiants de doctorat d’Edul@b:

 • Mitchell Peters amb la presentació “The Contribution of Digital Learning Ecologies in Online Higher Education: Student Engagement in the Continuum Between Formal and Informal Learning”.
 • Nicole Johnson amb la presentació “Capacity development through informal learning: An exploration of the digital learning ecologies of Canadian female entrepreneurs”.
 • Deborah Arnold amb la presentació “e-leadership Literacies for Technology-Enhanced Learning in Higher Education.
 • Carles Bruguera amb la presentació “The opportunities of social media for professional development: an exploration of the learning ecologies of digital communicators”.
 • Azucena Vázquez amb la presentació “Integration of digital technologies in educational centers. Three cases in Catalonia”.
 • Dragana Kupres amb la presentació “The Relationship between Leadership and Digital Maturity”.

Presentació de comunicacions

Entre les quaranta comunicacions presentades en el congrés, Edul@b ha comptat amb una nominació a millor comunicació per “Teachers’ Perceptions on Digital Technologies: Identification of Patterns and Profiles in the Catalan Context” de Montse Guitert, Teresa Romeu, Marc Romero Carbonell i Pedro Jacobetty.  

La resta de comunicacions amb la participació d’Edul@b han estat:

 • Developing a Framework of e-Leadership Literacies for Technology-Enhanced Learning in Higher Education: A Delphi Study. Autors: Deborah Arnold, Albert Sangrà Morer, Universitat Oberta de Catalunya, Spain.
 • Digital Competence Assessment Framework for Primary and Secondary Schools in Europe: The CRISS Project. Autors: Lourdes Guàrdia, Marcelo Maina, Pablo Baztán, Universitat Oberta de Catalunya, Spain.

Taula rodona: From data use for guidance to guidance for data use

El workshop ha inclòs la taula rodona “From data use for guidance to guidance for data use. Developing data literacy to empower learners”, organitzada i presentada per Juliana E. Raffaghelli i que ha comptat amb la participació de Diane Butler de The Open University (Regne Unit), David Bañeres Besora (UOC) i Rob Koper de la Open University The Netherlands (Països Baixos).

A la taula rodona s’ha discutit el potencial i desafiaments de les learning analytics en l’àmbit educatiu.

Declaració final del congrés

La declaració de Barcelona sobre orientació personalitzada ha recollit els diversos tòpics tractats en el workshop i ha posat punt i final al congrés. Aquests són els quatre desafiaments principals que conformen la declaració final, els quals han estat presentats per Iolanda García i els investigadors d’Edul@b Lourdes Guàrdia, Nati Cabrera i Marcelo Maina:

 • Tòpic 1. Aprenentatge personalitzat: acompanyar als estudiants mentre es dirigeixen a diferents necessitats, situacions o preferències d’aprenentatge.
 • Tòpic 2. Educació oberta: optimitzar l’aprenentatge ober per garantir l’èxit de l’estudiant.
 • Tòpic 3. Rols dels professors i dels estudiants: repensar estratègies de facilitació de l’ensenyament utilitzant el potencial de les tecnologies digitals.
 • Tòpic 4. Avaluació per l’aprenentatge: reforçar el diàleg entre professors i alumnes a través de comentaris i la implementació d’enfocaments ipsatius.

En aquest enllaç es pot consultar la declaració íntegre.

You may also like...