Analítiques d’aprenentatge justes: disseny, participació i transdisciplina en la tecno-estructura

 

Cicle de Webinars “Cultures de Dades Justes a l’Educació Superior”

6 de Julio – 15-17hs (GMT +1) / 11-13hs (GMT-3)

Inscriure’s aquí [L’espai webinar es protegeix amb un password, que enviem només a les persones que es registren. Per això demanem la registració.]


Per Juliana Raffaghelli

Analítiques d’aprenentatge justes: Es tracta d’un oxímoron?

 En aquests dies hem estat bombardejats d’informació sobre com ensenyar en línia, o didàctica a distància, o el més apropiat terme “educació en remot d’emergència”.

L’entusiasme inicial de resoldre el problema de la continuïtat educativa a través de la mediació tecnològica, va ser seguit per una progressiva comprensió de les innombrables dificultats que això comportava: falta de competència docent i de l’alumnat, falta d’equipaments i espais ergonòmics en les llars, falta de planificació per a una eficaç implementació de seqüències didàctiques completament a distància.

Davant aquesta dificultat, molts es van veure temptats per solucions tecnològiques immediates afavorides pels “grans” de l’educació, en particular Google Classroom, com es pot observar en el seu anunci “Teach from Home” (Ensenya des de casa). Com ho van indicar Williamson, Eynon i Potter (2020) (en la seva editorial sobre la “pedagogia de la pandèmia”,  no es van quedar enrere altres plataformes com les proveïdes per Pearson, Amazon Education i Microsoft Teams com a productes de “edubusiness” triats per les escoles i inclusivament a nivell de tratativas amb els ministeris d’educació i oficines regionals de gestió educativa. El cas de la recomanació d’ús de Google Suite a Xile és un dels més clars.  A més, es va observar un pic d’ús de programari de videoconferència, que va veure en Zoom al producte millor acceptat per tots els nivells i tipus d’usuaris. A nivell universitari, si bé les institucions d’educació superior ja estaven millor equipades per fer front a l’educació a distància, les solucions en l’emergència van exposar a molts docents al conflicte de quina tecnologia usar i en quines situacions. Això, sense posar-nos a considerar les moltes ofertes de suport “en el núvol” que ja moltes universitats estan usant, en particular Open LMS des de Blackboard i Google Suite.

 Aquesta oferta va obrir un àlgid debat nou, que toca de ple en la línia de la temàtica que ens ocupa en la nostra sèrie de Webinars “Cultures de Dades Justes a l’Educació Superior” i que va ser ben comentat en l’article citat més amunt, com una de les quatre problemàtiques de la “pedagogia de la pandèmia”. Amb la captura de l’estudiant en l’entorn virtual d’aprenentatge, el traçat de dades és continu i massiu. 

Això suposa un repte, la necessitat de reflexió i de treball per generar situacions justes, en les quins els participants del sistema institucional (docents i estudiants) puguin veure amb transparència quina ús es fa d’alguna cosa que els pertany: les seves identitats digitals, els seus comportaments, emocions i idees recollides en el seu passatge obligat pel ciberespai institucional. Així mateix, que puguin ser empoderats a decidir què tipus d’activitats basades en l’ús intensiu de dades i algorismes poden dissenyar-se a favor dels portadors d’interessos en una comunitat educante universitària.

Molt s’ha emfatitzat sobre el rol i la importància de les analítiques d’aprenentatge que poden aconseguir-se a partir d’aquesta captura de dades: no obstant això, també s’han realitzat fortes crítiques respecte de la usabilitat, de les bases pedagògiques, i sobretot de l’apoderament real, més que el mer control institucional, que promouen les analítiques.

En fi, es tracta de fer emergir, críticament, la invisibilitat de la tecno-estructura, en lloc de donar-se ingènuament al cant de les sirenes tecnològiques: la promesa de solucions que vengen a cobrir els sots d’habilitats, comprensió i coneixement de docents i estudiants portant-los a un procés d’ensenyament i aprenentatge informat.

 En aquest esforç de reflexió hem convidat a tres dones amb diferents trajectòries, amb les quals obrim un espai de conversa a partir de les seves pròpies experiències i estudi.

 El webinar, que es realitzarà el 6 de Juliol i començarà a les 15hs GMT+1 i 11 GMT+3 es dividirà en dues parts.

 Taller de “Precalentament”

Explorant mons possibles. Ús del programari Open Source i alfabetització en dades

En aquest espai la Prof. Caroline Kuhn de la Universitat Bath Spa del Regne Unit, ens parlarà dels seus resultats de recerca doctoral sobre l’ús de programari alternatiu.  En l’específic, ens comentarà què motiva als estudiants de pregrau que estudien educació en una universitat a Anglaterra, a fer ús d’eines digitals obertes i participatives i les seves conseqüents pràctiques digitals. La metodologia del seu estudi es recolza en un enfocament de realisme crític. En l’específic l’estudi apunta descobrir i exposar les estructures socials, que sovint romanen ocultes, sobretot per a estudiants joves, que els impedeixen desenvolupar pràctiques educatives obertes més sofisticades. Al desvetllar aquestes estructures és possible observar cuales són els principals obstacles amb els quals s’enfronten els estudiants per participar activament en pràctiques pedagògiques obertes. És sobre aquesta base que Caroline realitza una proposta diferent per integrar eines obertes i participatives. 

A partir d’aquí, buscarem interaccionar breument i discutir sobre les problemàtiques i possibilitats, les eines i les seves dificultats, per generar formes d’activisme i ciutadania digital crítica que ens portin a construir cultures de dades més justes a l’Educació Superior.

Seminari online

Realitzarem una activitat de presentació i debat amb Patricia Diaz (advocada) i Regina Motz (informàtica), de la Universitat de la República d’Uruguai (UdelaR)

La Prof. Dra. Patricia Diaz s’ocupa del tema d’Ètica aplicada a la ciència de dades, i realitzarà un recorregut sobre les següents qüestions:

 • Sobre la necessitat de transparència en els algorismes.
 • Els principis del PbD (Privacy by Design) i RbD (Responsibility by Design) i la seva actual incidència en les legislacions.
 • El projecte “Models Predictius” (Projecte ANII entre Uruguai i Brasil, Equador) com a experiència d’aplicació dels principis de Privacy by Design.

La Prof. Ing. Regina Motz, que ha conduït diversos projectes de recerca internacional, investiga en temes que inclouen el desenvolupament ingenieril d’ontologies, integració semàntica de dades, analítiques de l’aprenentatge, sistemes recomanadors i recursos educatius oberts. En l’específic, realitzarà una presentació que toca la complexa qüestió de generar analítiques en l’aprenentatge social, així com el seu naturalesa trandisciplinar per excel·lència.

Sobre les participants

Patricia Diaz – Doctora en Dret i Ciències Socials (Advocada). Magister en Relacions Internacionals.  Membre del Nucli de Recursos Educatius Oberts i Accessibles de l’Espai Interdisciplinari de la UdelaR. Docent en Unitat Acadèmica de Tecnologia Educativa del Consell de Formació en Educació (CFE/ANEP). Docent de l’assignatura ‘Ètica, tecnologia i societat’ en la Llicenciatura en Informació de la Universitat Tecnològica de l’Uruguai (UTEC). Coordinadora de RIdAA (Repositori Institucional d’Accés Obert del Consell de Formació en Educació – ANEP). Líder pública de Creative Commons Uruguai. Treballa en línies de recerca relacionades amb: propietat intel·lectual i interès públic, privadesa i llibertat d’expressió en Internet, Dades Obertes i Ciència Oberta per afavorir l’accés al coneixement en l’era digital.

Regina Motz – Professora de temps complet en l’Institut de Computació de la Facultat d’Enginyeria, Universitat de la República, Uruguai, on coordina el grup de recerca Sistemes d’Informació Semàntics. També és co-responsable del grup interdisciplinari de Recursos Educatius Oberts i Accessibles de la Universitat de la República. És la coordinadora del Doctorat Interinstitucional d’Informàtica a l’Educació entre la Universitat de la República i la Universitat Federal de Rio Gran do Sul, Brasil.

Enginyera en Computació per la Universitat de la República, Uruguai, MSc en Ciències de la Computació per la Universidade Federal de Pernambuco, Brazil i PhD en Ciències de la Computació per la Universitat Tècnica de Darmstadt. Alemanya. Responsable de diversos projectes internacionals amb finançament d’agències com ANII-Uruguai, LACCIR-Microsoft, ERASMUS+, EuroNet-LAC i STIC-AMSUD. Ha estat la coordinador alocal dels projectes LATIN (Latin American Open Textbook Initiative) and ESVIAL (Educació Superior Virtual Inclusiva – Amèrica Llatina) finançats per la Unió Europea (2011- 2015). Actualment coordinadora nacional del projecte ERANet-LAC “Smart Ecosystem for Learning and Inclusion”.

Caroline Kuhn Té més de vint-i-cinc anys d’experiència docent a l’àrea de matemàtica. Després d’una estada curta en el departament de matemàtica a la universitat Complutense de Madrid on es va interessar en aspectes de la metacognició en relació amb l’ús de tecnologies educatives, va ser convidada a una estada més llarga a l’Institut Freudenthal per a la Didàctica de la Ciència i la Matemàtica a la Universitat d’Utrecht.  Allí va investigar aspectes relacionats amb l’ús de les tecnologies en educació secundària. Actualment és docent a l’escola d’Educació de la Universitat de Bath Spa a Anglaterra on també culmina el seu doctorat. Coordina actualment el projecte HDI (Human Data Interaction) “Understanding data: practices and politics”

 Llegeix aquest article en el blog del projecte

You may also like...

15 Responses

 1. 12 gener, 2022

  1openings

 2. 14 gener, 2022

  gay military dating scam https://gaypridee.com/

 3. 14 gener, 2022

  best free gay chat for curious https://gaytgpost.com/

 4. 14 gener, 2022

  free gay live chat https://gay-buddies.com/

 5. 15 gener, 2022

  gay dating app reviews https://speedgaydate.com/

 6. 29 gener, 2022

  wms free online slots https://candylandslotmachine.com/

 7. 29 gener, 2022

  my vegas slots cheat tool https://pennyslotmachines.org/

 8. 3 febrer, 2022
 9. 3 febrer, 2022

  lucky slots on facebook https://slot-machine-sale.com/

 10. 4 febrer, 2022
 11. 4 febrer, 2022

  caesars free slots 777 https://411slotmachine.com/

 12. 10 febrer, 2022

  need help with my dissertation https://buydissertationhelp.com/

 13. 11 febrer, 2022
 14. 11 febrer, 2022
 15. 12 febrer, 2022

  need help writing dissertation https://dissertations-writing.org/