Som “crítics” amb l’ús de les tecnologies? Cap al desenvolupament de les competències digitals crítiques

Dijous passat, l’equip de la UOC que treballa en el projecte Erasmus+ “DETECT” (Developing Teachers Critical Digital Literacies, https://www.detectproject.eu/) va donar a conèixer, a través d’un taller els avenços realitzats en el marc del projecte dins el context del programa ACTIC.

El taller tenia com a objectiu sensibilitzar els educadors sobre la perspectiva crítica en relació amb l’ús de tecnologies digitals i de xarxes socials. Entenem per “crític” una barreja complexa de significats, de vegades conflictius, que incorpora qüestions positives i negatives (recentment, molt negatives) a la nostra relació amb les tecnologies de la vida quotidiana i amb activitats d’aprenentatge millorades per la tecnologia. 

Els objectius d’aprenentatge del taller foren:

  • Conèixer el marc de la competència digital crítica desenvolupat dins del projecte europeu DETECT, sota la coordinació de la Universitat d’Hèlsinki, i la participació de tots els socis de DETECT (universitats i escoles).
  • Validar un esquema de disseny instructiu per a la formació del professorat en la perspectiva crítica de l’ús de tecnologies emergents mitjançant la metodologia d’aprenentatge basada en el “repte”.
  • Recopilar possibles escenaris per al treball de la perspectiva crítica de la competència digital en l’àmbit educatiu.

Durant el  taller es va explorar la noció de competència digital crítica desenvolupada sota la coordinació de l’equip de la Universitat d’Hèlsinki, durant el primer any de treball al projecte DETECT: el CDL-Framework (vegeu la figura 1). Es va considerar que el marc que s’està construint és una  base per debatre aplicacions pràctiques i implicacions en contextos educatius. També es va introduir entre els assistents el primer anàlisi del MOOC en què l’equip de la UOC hi està treballant i que esdevindrà una  proposta de formació per a la comunitat de docents. Per tant, vam obrir un espai d’interacció que ajudava als participants a reflexionar sobre possibles escenaris de formació des d’una perspectiva crítica en l’ús de les tecnologies digitals.

FIG. 1 – Marc de les alfabetitzacions digitals crítiques

Una de les coses més importants després d’aquest taller és la nostra voluntat d’obrir la col·laboració a tots els professors interessats per construir el MOOC: construïm junts un mapa de les pràctiques existents,per oferir-les com a exemples d’intervenció, útils per a altres companys. El marc CDC serà molt útil per construir conceptualment aquest mapa.

Com podeu contribuir: vegeu el formulari inicial aquí!

Finalment, estem encantats de compartir la nostra presentació sol·licitada pels participants (en català), així com els resultats de les interaccions Mentimeter.

PRESENTACIÓ

INTERACCIONS MENTIMETER-> Feu clic aquí.

I la foto del nostre equip treballant!

Fig 2 – Juliana Raffaghelli, Marc Romero, Dèlia Español, Teresa Romeu. 

You may also like...