Edul@B participa en la reunió de llançament del projecte E+ DETECT

Edul@b es posa en marxa!

Aquest és el punt de partida d’un viatge de tres anys per al grup de recerca Edul@b (representat per TeresaMarc Juliana) en una discussió molt necessària: abordar la dimensió crítica de la competència digital. La reunió de llançament es va realitzar a la Universitat de Hull, coordinadora d’el projecte.

En els últims anys, hem vist principalment en les tecnologies digitals, i més tard en els mitjans socials, noves oportunitats per a l’educació. Les noves eines van ser i continuen sent utilitzades per les escoles per donar suport a l’ensenyament, l’aprenentatge i la interacció (Rosenberg et al., 2018), per facilitar el desenvolupament professional dels mestres (Lantz-Andersson et al., 2018) i promoure converses en línia, relacionades amb l’escola, amb els pares i altres audiències (KIMMONS et al., 2018). Malgrat aquestes oportunitats educatives i d’un altre tipus, el seu ús va començar a desafiar els models pedagògics existents i va plantejar moltes preguntes en relació a com els educadors podrien apropiar-se de tota aquesta riquesa per les seves pràctiques pedagògiques. Assegurar que les tecnologies digitals s’utilitzin de manera pedagògicament significativa per donar suport a l’ensenyament, l’aprenentatge, la comunicació i la col·laboració va ser un primer problema. I després entrem en l’era de les fake news i l’intercanvi excessiu de dades confidencials relacionats amb els estudiants. Llavors, les tecnologies van plantejar més preguntes que certeses. I va sorgir la necessitat urgent de fomentar ‘una disposició crítica en un context en què es prioritzava la competència tècnica’ (Pangrazio, 2016, pàg. 163).

Una preocupació comuna va sorgir, la qual va ser compartida per les institucions involucrades en la preparació del que havia de ser DETEC: Tot i la importància d’adquirir habilitats tècniques, millorar la disposició crítica dels docents i millorar les alfabetitzacions digitals crítiques és imperiós conèixer com aquestes competències són transferibles a través de contextos digitals i, per tant, rellevants per a les realitats accelerades de les pràctiques digitals quotidianes (ibid).

Llavors, sobre què va el projecte DETECT?

El projecte té com a objectiu crear consciència entre els educadors i donar-los suport en el desenvolupament de alfabetitzacions digitals crítiques en relació amb l’ús de les tecnologies digitals i les xarxes socials. Això implicarà reconceptualitzar la noció de alfabetitzacions digitals per mirar més enllà de les habilitats funcionals de les TIC i la seguretat electrònica i abastar al seu lloc un conjunt més ric de alfabetitzacions digitals crítiques que s’adapten específicament a les necessitats personals i professionals dels educadors dins del context escolar.

Aquest projecte de 36 mesos involucra un consorci que consta dels següents nou socis en quatre països de la UE: i) 04:00 IES i un institut d’investigació amb experiència en els camps de l’ús de tecnologia digital en escoles, alfabetitzacions digitals, capacitació de docents i e-learning; ii) quatre escoles associades que han adoptat activament una gamma de tecnologies digitals i eines de xarxes socials i estan ansioses per millorar la seva comprensió i les seves competències en relació amb les alfabetitzacions digitals crítiques.

Les activitats planificades inclouen la producció de quatre resultats intel·lectuals, tres activitats d’aprenentatge, ensenyament i capacitació i dos esdeveniments multiplicadors. Els resultats intel·lectuals consistiran en un estudi d’abast i el desenvolupament d’un marc crític d’alfabetització digital, un MOOC, un joc d’eines en línia per a escoles i resultats acadèmics.

S’anticipa que aquest projecte tindrà un impacte teòric, polític i pràctic.

Així que estarem encantats de compartir debats, aportacions i debats d’el projecte amb la major quantitat possible de professors, educadors, acadèmics i famílies interessats!

Marc, Teresa i Juliana

You may also like...