Famílies confinades i conciliació d’emergència - Edulab

Famílies confinades i conciliació d’emergència

Font de la imatge: https://bit.ly/2UnhE3B

Per Azu Vázquez, Doctora del grup de recerca Edul@b

Fa temps que el sistema educatiu defensa que un dels seus majors reptes és preparar alumnes per a que sàpiguen trobar situacions a problemes inesperats. En una situació impredictible de pandèmia, tots hem hagut de realitzar aquest aprenentatge ràpidament. Els docents s’han vist abocats a una situació en la qual, moltes vegades sense estar preparats i sense tenir les bases o els recursos per a realitzar una docència on-line de qualitat, han hagut d’implementar una docència no presencial d’emergència. A les nostres llars ha passat més o menys el mateix : les famílies s’han vist abocades a una conciliació d’emergència.

En aquesta nova situació les famílies han hagut d’assolir, en molts casos, tres rols a la vegada:  el de pares i mares, el de professionals vinculats al seu món laboral i el de mediadors entre l’escola i els seus fills. Molts centres educatius, algunes després d’uns primers dies de bloqueig, han seguit oferint activitat lectiva –encara que no avaluable- a través de la no presencialitat. Aquest fet ha provocat que sobre les famílies recaigués una gran tasca: els professors guiaven, marcaven el camí. Però sobretot en els infants més petits, de les etapes d’Infantil i Primària, els nens i nenes no tenen la capacitat per seguir aquest camí sense una família que estigui al seu costat. 

Si, tal i com deia Mandela, l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món, cal empoderar les famílies per ser capaces de donar resposta a la nova situació a la que s’enfronten. I aquest empoderament vindrà de la mà d’un doble eix. Per una banda, cal tenir recursos (dispositius en bon funcionament i amb una connexió adequada).  Per l’altra, tots aquests aparells resultaran inútils si les famílies no saben utilitzar-los per a fomentar l’aprenentatge. En aquest context, la competència digital de les famílies serà clau, sent una necessitat l’elaboració de plans i accions per a fomentar el seu desenvolupament.


 • Idiomes

 • Last tweets

 • Entrades recents

 • Etiquetes

 • Subscripció

  Sí, soy humano*

  Se ha enviado un mensaje de confirmación; por favor, haga clic en el enlace de confirmación para verificar su suscripción.
  El email ya esta en uso
  Tienes que escribir un email
  Tienes que cliquear el captcha
  El captcha no es correcto
 • Meta